Trattoria Kraków

Dla znacznej większości ludzi na całym świecie, Włochy są jednoznacznikiem makaronu, pizzy i wina! Włochy słyną również z artystów, takich jak Michelangelo czy Leonardo da Vinci, ale równie odpowiednio kultowe są z pysznej kuchni. Tak w następstwie tego, będąc we Włoszech, można z rozkoszą zanurzyć się w pysznych potrawach, żeby w następnej kolejności oznajmić, że nigdzie indziej na globie nie ma tak dobrego pożywienia – jak oczywiście we Włoszech.

prawdziwa kuchnia włoska Kraków

   

Zbieżność kultur
Kuchnia włoska ma dzisiaj rewelacyjną tożsamość. Niemniej jednak ta kuchnia faktycznie ewoluowała z paru innych kuchni, w tym starożytnej kuchni rzymskiej, greckiej oraz etruskiej. Przez lata kuchnia ta stawiała na przeróżne składniki i style gotowania oraz ewoluowała w coś całkowicie innego. Na przykład niektóre z najbardziej znanych składników, takich jak pomidory, papryka, kukurydza oraz ziemniaki wykorzystywane w potrawach włoskich zostały wprowadzone dopiero w XVIII wieku.

Istotna filozofia kuchni włoskiej

•    Dwie doktryny, jakie stanowią podstawę kuchni włoskiej, to jego łatwość oraz pasja oraz na tym zwłaszcza opiera się miłość do włoskich potraw.
•    Większość włoskich potraw jest przygotowywanych z zaledwie czterech do ośmiu składników.
•    Nacisk kładzie się zawsze na jakość użytkowanych składników, a nie na ilość lub ewentualnie skomplikowane techniki gotowania.

Co dokładnie kochamy we włoskiej kuchni? Wysokiej jakości składniki!

•    Oprócz obfitej różnorodności makaronów, dwie nadrzędne składniki kuchni włoskiej to wino i sery.
•    Szeroki wybór serów, takich jak Parmigano-Reggiano, Gorgonzola czy Fontina d’Aosta jest szeroko użytkowany w włoskich potrawach.
•    We Włoszech ser jest ogólną częścią dania, a nie tylko akompaniamentem.

Kultura jedzenia – również do pokochania!
Włochy są kultowe ze swojej silnej kultury rodzinnej. Przeważnie posiłki są długie, albowiem uważane są za istotny czas spędzany z bliskimi. Posiłki zaczynają się od apertitivo lub przystawek. Kolejnym posiłkiem są potrawy z antipasto spożywane przed kluczowymi posiłkami. Potem zachodzi „primo”, czyli włoski odpowiednik pierwszego dania kluczowego. Składa się z makaronu, risotto, zupy oraz gnocchi. Po pierwszym daniu jest drugi nazwany „Secondo” oraz składa się z mięsa i ryb. Następną pysznością jest Contorno np. gotowane warzywa i sałatki. Contorno ma prawo być podawane wspólnie z daniem głównym.

ADD YOUR COMMENT